De erfenis is iets waar iedereen ooit mee te maken krijgt. De een houdt zich hiermee bezig vanaf een jonge leeftijd en de ander vraagt hier en daar hulp op latere leeftijd. Opmerkelijk is dat er nog veel onduidelijkheden zijn rondom de erfenis. Er zijn natuurlijk een hoop onbekende, nieuwe werkzaamheden die je moet uitvoeren en waar je rekening mee moet houden. Ook ga je in gesprek met verschillende mensen die jou helpen met het maken van de juiste keuzes. In sommige gevallen hebben ook jongeren te maken met de verdeling van de erfenis. Wat zijn de meest gestelde vragen hierover?

Hoe regel je een erfenis?

De meeste mensen denken bij een erfenis aan het erven van spullen en geld. Hierbij vergeten een hoop mensen dat ook schulden onder een erfenis vallen. Het is alles wat een overledenen achterlaat wat verdeeld wordt. Een ander woord voor een erfenis is nalatenschap. Zo kunnen sommige overledenen huisdieren, huizen of bedrijven achterlaten. Weet je niet precies hoe de erfenis verdeeld wordt? Een advocaat gespecialiseerd in erfrecht inhuren is hierbij de juiste, eerste stap.

Kan ik iemand onterven?

Een onterving moet altijd vastgesteld worden in een testament. Misschien zijn er personen waar je geen goede relatie mee hebt gehad of misschien wil je je nalatenschap volledig voor 1 iemand achterlaten. Word je als kind onterft? Dan kun je in Nederland nog steeds een deel van de erfenis van je ouders ontvangen. In Nederland heeft ieder kind hier recht op.

Wat voor hulp kan ik krijgen als ik jonger dan 21 jaar ben?

Ook kinderen hebben recht op de erfenis. Dit wordt de legitieme portie genoemd. Hebben de ouders geen testament opgemaakt? Dan kunnen kinderen nog altijd rekenen op een deel van de waarde van het erfdeel. Heb je je partner onterft? Dan heeft hij of zij geen recht op de legitieme portie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *