26 oktober 2021

Natuurvriendelijk kleden: zo doe je dat

2 min read
natuurvriendelijker kleden

Stukje bij beetje gaan we allemaal steeds meer om het welzijn van de natuur geven. We zijn meer gaan nadenken over het gebruik van plastic tasjes. In huis en op het station scheiden we afval. We nemen herbruikbare tassen mee naar de supermarkt. Goed bezig dus! Maar heb je wel eens gedacht aan de impact die je kleding heeft op het milieu? Nee? Dan hebben we goed nieuws voor je: door je kleding bewust te kiezen kun je een hoop doen voor het milieu! Merken als Bamboosa geven ons al het goede voorbeeld. Wat kan jij met je kleding doen voor een schonere planeet? Lees hier onze tips!

Kies de stof bewust

Een goede manier om te beginnen aan een natuurvriendelijk gevulde kledingkast, is het kiezen van duurzame stoffen. Katoen is een veel gedragen stof omdat het luchtig is en niet irriteert. Helaas wordt er om katoen te kweken een gigantische hoeveelheid water gebruikt en een heleboel bestrijdingsmiddelen. Andere stoffen als bamboe, linnen en hennep delen voordelen met katoen maar vragen minder middelen om te kweken dan katoen. Bamboe heeft zelfs helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig en is hypo-allergeen!

Weet waar een merk voor staat

Waar jij je kleding koopt, maakt een hele hoop uit voor de planeet. Wanneer je een shirtje van een bepaald merk koopt, koop je niet gewoon een shirtje. Door je koop geef je je goedkeuring aan dat merk voor de manier waarop dat merk de kleding fabriceert. Wordt kleding niet natuurvriendelijk geproduceerd, maar blijf je het kopen, dan blijven zij het zo maken. Kies dus voor merken die open zijn over hun productieproces. Wil een merk helemaal niks loslaten over hoe hun kleding wordt geproduceerd? Dan kan je er niet van uit gaan dat het geheel milieuvriendelijk gebeurt.

Ga voor tweedehands

Natuurlijk snappen we dat je sokken en ondergoed liever nieuw koopt – en dan natuurlijk milieuvriendelijk, zoals die van Bamboosa. Maar heel veel kleding kun je tweedehands kopen! En vaak ook nog voor een prikkie. Door de kledingrekken bij je lokale kringloop neuzen is dus niet alleen weggelegd voor de hipsters in je stad. Geen kringloop in de buurt? Dan kun je ook online tweedehands shoppen! Wil je meer doen voor de planeet? Deel deze tips met je vrienden en familie!