Je eigen vlag hebben kan ontzettend handig zijn. Je kunt er klanten mee laten weten dat ze in de buurt zijn of dat je een evenement sponsort bijvoorbeeld. Maar een vlag is ook handig om je herkenbaarheid te vergroten. Dekkervlaggen kan je vlaggen bedrukken op twee manieren. Aan de hand van een zeefdruk of op de digitale manier. Weet je niet wat dat inhoudt en dus welke de beste keuze is voor jou? Lees dan verder!

Wat is een zeefdruk?

Voordat we kunnen uitleggen wat de verschillen tussen een zeefdruk is en digitaal drukken, moet je eerst weten wat een zeefdruk nou eigenlijk is. Een zeefdruk is een techniek die gebruikt wordt om grafische ontwerpen te drukken op bijvoorbeeld t-shirts, vlaggen en affiches. Maar, een zeefdruk wordt ook gebruikt om printplaten en zonnecellen te kunnen produceren! Echter vandaag richten we ons alleen op de grafische kant.

Hoe werkt een zeefdruk?

Een zeefdruk bestaat uit een raamwerk waar een stuk fijn gaas strak aan vast is gespannen. Daarbovenop komt een zeefdrukfilm. Dit bevat bijvoorbeeld het ontwerp voor je vlag. Vervolgens wordt er een laag emulsie bovenop aangebracht. Emulsie is een lichtgevoelige vloeistof dat door middel van een belichtingstafel wordt belicht. Delen van je zeefdrukfilm met je ontwerp erop houdt licht tegen. Op die plekken wordt de laag niet hard. Nadat je klaar bent met belichten, was je de emulsie weg en houdt je dus je design nog over. Druk de zeefdruk op je vlag, kies een kleur en ga er met een rakel overheen zodat je ontwerp met die kleur op je vlag gedrukt wordt. Voilà, een bedrukte vlag!

Wat is het verschil met digitaal bedrukken?

Een zeefdruk gebruiken om iets te ontwerpen is een heel handige methode. Maar er waren genoeg kanttekeningen aan te vinden dat digitaal bedrukken ontstond. En het is ook heel populair. Je vlag digitaal laten bedrukken gaat namelijk en stuk makkelijker en sneller. Verder kun je ontwerpen ook veel gedetailleerder maken. Echter een kanttekening aan deze methode is het kleurgebruik. Je kunt full colour printen met deze methode, maar soms kunnen kleuren er anders uit komen te zien wanneer je ontwerp op je vlag is geprint. Kleuren zien er namelijk net ietsje anders uit op een scherm dan op je vlag. Iets om op te letten dus!

Of je nou een zeefdruk gebruikt om je ontwerp op je vlag te krijgen of je ontwerp digitaal op je vlag laat printen, beide methodes zijn hartstikke handig en betrouwbaar. Een zeefdruk is handig voor een grote hoeveelheid en een redelijk eenvoudig ontwerp. Als je niet zo’n groot aantal hebt, maar wel een gedetailleerder ontwerp, dan is digitaal bedrukken toch de betere keuze. Jouw vlag kan duidelijk en mooi aan de mast komen te fladderen.