Een kachel is niet alleen erg handig voor het afgeven van warmte in huis, het staat ook nog eens heel knus en gezellig! Het zorgt ervoor dat een kamer een huiselijke en sfeervolle uitstraling krijgt, zéker tijdens de donkere winterdagen. Maar bij het uitkiezen van een kachel, moet deze natuurlijk wel aan een aantal selectiecriteria voldoen. Wil je weten welke dit zijn? Wij vertellen je er graag meer over!

Houtkachels

Een van de meest populaire kachels is een houtkachel. Dit ruikt lekker, het geeft direct warmte én het knisperende houtvuur is heel sfeelvol. Een inbouw houtkachel wordt meestal in een muur of scheidingswand gebouwd. Hiernaast heb je ook nog een inzet houtkachel, die je in een bestaande openhaard kunt bouwen. Het is dus afhankelijk van jouw huis hoe de kachel geplaatst kan worden.

Gashaarden

Naast houtkachels, hebben veel mensen een gashaard. Deze zijn ook weer verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Een ingebouwde gashaard vind je ook meestal in een bestaande muur of scheidingswand. Hiernaast kun je kiezen voor open en gesloten gashaarden. Een open gashaard heeft geen bescherming voor het vuur en haalt de zuurstof uit de kamer. Een gesloten gashaard daarentegen heeft een klepje of bescherming en haalt lucht van buiten. Het voordeel van dit soort kachels is dat het niet vervuilend is, je het makkelijk aan kunt steken met één druk op de knop en het weinig onderhoud vraagt.

Elektrische haard

Hiernaast heb je ook nog een elektrische haard. Deze haard is in principe kunstmatig en weergeeft dus ook neppe vlammetjes. Deze haarden komen in allerlei uitvoeringen en lijken tegenwoordig zo echt, dat het alsnog de gezellige sfeer geeft zoals een traditionele haard. Het voordeel van een elektrische haard is dat deze werkt op stroom. Je hebt dus geen rookkanaal of hout nodig. Verder is het enige nadeel dat deze kachel minder warmte geeft in tegenstelling tot de bovengenoemde haarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *