26 oktober 2021

De verschillen tussen een auto huren, kopen en leasen

2 min read
auto aanschaffen

Een auto aanschaffen is naast het kopen van een huis misschien wel een van de grootste aankopen die je doet in je leven. Maar er zijn veel manieren om aan een auto te komen. Je kan er een kopen, maar je kan er ook een huren of leasen. En dan bestaat er ook nog shortlease. Klik op deze link als je meer wilt weten over wat shortlease is. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van het huren, kopen en leasen van een auto.

De voor- en nadelen van een auto kopen

Een auto kopen is voor veel mensen nog de optie waar als eerst aan gedacht wordt. Wie een auto koopt, weegt zwaar aan de voordelen die dit met zich meebrengen. Ten eerste kan je rijden wanneer en hoeveel je wilt. Daarnaast is de auto écht van jou. Je kunt met de auto doen wat je wilt, en je kunt hem ook weer verkopen. Hoe meer je krijgt voor de uiteindelijke verkoop van je auto, hoe minder je er in werkelijkheid voor hebt betaald.

Een groot nadeel van het kopen van een auto is dat alle bijkomende kosten ook voor jouw rekening zijn. Denk daarbij niet alleen aan de verzekering van de auto, maar ook de jaarlijkse APK en reparatiekosten.

De voor- en nadelen van een auto leasen

In plaats van een auto te kopen, kun je ook een auto leasen. Een groot voordeel hiervan is dat je in veel gevallen niet te maken hebt met de hierboven genoemde kosten van het kopen van een auto. Wil je om niks anders druk maken dan de brandstof, dan is leasen iets voor jou. Ook als je graag om de paar jaar in een andere auto rijdt, is leasen een goede optie. 

Nadeel van een auto leasen is dat je niet dezelfde ‘investering’ doet als bij het kopen van een auto. Nadat je een jaar of meerdere jaren in de auto hebt gereden is de auto niet van jou.

Een auto huren

Een nieuwe manier om auto te rijden, is om er een te delen. Hierbij huur je de auto alleen voor de momenten dat je hem nodig hebt. Daartegenover staat het nadeel dat je de auto hoogstwaarschijnlijk niet voor de deur hebt staan, maar hem ergens op moet halen.

Heb jij nog tips voor het kopen, leasen of huren van een auto? Laat het ons weten.